Az a hatalmas szerencse ért, hogy bekerültem a BuBi tesztelők második turnusába. A munkámat a BKK féléves bérlettel jutalmazza, bár nem ezért jelentkeztem. Annyi hír keringett az egész rendszerről, hogy muszáj volt saját lábammal megtapasztalni az élményt. A félnapos tesztelés során sokkal pozitívabb élményeket szereztem mint azt gondoltam volna.

A kártya átvételéhez illetve a szerződés aláírásához még a el kellett jönnöm a BKK központba, később ez nem tudom, hogy lesz. Az internetes regisztráció kb. 10 perc volt és bent sem töltöttem többet, tehát amúgy nem nagy áldozat.

A bicikli kivétele nagyon egyszerűre sikerült. Csak hozzá kell érinteni a kártyát a bicikli hátuljához és 5 másodpercen belül ki vihető is. Ha esetleg ez nem működne valamiért, a tartók melletti terminálon keresztül is kezdeményezhetjük a kölcsönzést. 

Ha kioldott zár kicsit meg kell emelni az egész biciklit, ami nem olyan könnyű mutatvány, de megoldható. Egy erőteljes hátrahúzás után indulhat utunk!

A pontok olyan sűrűn helyezkednek a belvárosban, hogy fél órán belül bárhova eljuthatunk, ezáltal gyakorlatilag ingyen használva a rendszert. Számomra a használat sokkal kényelmesebb és egyszerűbb mint tömegközlekedéssel utazni, így biztos sokszor használom majd a jövőben is.

A nagy magasság hátrány, hogy az ember minden kölcsönzött bicikli ülését át kell, hogy állítsa. Kemény az élet, meg kell mondjam. Viszont már most átkozom az embereket, akik hármas fokozatban rakják vissza a biciklit...

Eddig mindig szerencsével jártam, egy dokkoló se volt üres vagy tele. Ahogy néztem a térképen, nagyon jól logisztikáznak a biciklikkel, szinte az összes tárolót sikerül a kívánt 80%-on tartani.

Az a kisebbik baj, ha biciklit akarunk visszatenni és tele van tároló, mert vannak plusz korlátok vészhelyzet esetére. Ha viszont üres és kölcsönözni szeretnénk, akkor nincs mit tenni, irány a következő tároló.

Kötelező turista fotókat nem hagyhattuk ki.

A budapesti biciklizés még mindig nagyban elmarad más európai városoktól, habár meg kell jegyeznem, hogy sokat fejlődött az elmúlt években. Ennek ellenére azt javaslom mindenkinek, hogy maradjon a bicikliutakon, a Rakparta pedig végképp ne menjen le senki.

A gyorsasági versenyt nem ez a bicaj fogja nyerni, bár sok panaszunk nem lehet. Eltekintve attól, hogy mindenki más minket előzget és, hogy váltón háromból két fokozat nem igazán használható, a harmadikban egész korrekt tempót lehet diktálni. Városon belül, egyenes talajon még kényelmesnek is mondanám, de emelkedőn azért alakítja a combunkat.

Az ülésre viszont nem lehet panaszunk. Igazi túraülés, szerintem mindenkinek kényelmes lesz. A Lánchídon keresztbe állni egy biciklivel viszont még mindig nem túl jó ötlet.

Azonban a csengő használhatatlan. A meghallási arány egészen 0% volt. Garantáltan atombiztos a kialakítás, de ez nem helyettesítheti egy csengő funkcióját. Maradunk a jó öreg "Bocsánat, elnézést!" kombónál.

Zöldségek

A bicikli rendelkezik egy elektronikus lakattal, mellyel lezárhatjuk útközben, illetve a terminál megtelése esetén a plusz tartóhoz. Ha dokkolón kívül érintjük a kártyát a hátsó érzékelőhöz automatikusan a zár fog élesedni. A kioldás pedig megegyezik a hagyományos kivétellel.

Egy kis sártól eltekintve egyelőre nagyon korrekt állapotban vannak a biciklik. Remélem ez a rendes üzem alatt is megmarad majd. 

Látszik rajta, hogy fürödni szeretne. Ebben a melegben ez mindenki vágya.

Viszont már jobban elvegyül mint egy japán turista...

A sárvédő kiváló! Tényleg, A múltkori esős napon se láttam viszont ruhámon egyáltalán sarat. Az élet apró örömei.

Egyelőre általános érdeklődésnek örvend a bicikli. Ha csak annyi ember fogja használni amennyi megkérdezte ma, hogy hol lehet kölcsönözni, garantáltan nyereséges üzlet lesz.

Ahogy olvastam a kerék speciális kialakítást kapott, hogy bírja a gyűrődést. Szerény belátásom szerint a magas padkákon való le-föl ugrálásnak előbb fogják megadni magukat a küllők vagy a felni, de ne legyen igazam.

 A BuBi simán felveszi a versenyt a tömegközlekedéssel, a belvárosban legalábbis biztosan.

Az internetes oldalon folyamatosan nyomon követhetjük kölcsönzéseinket illetve kártyánk egyenlegét. Egyre inkább XXI. század.


A rendszer még közel sincs kész. Nem működik a telefonos app és egy csomó dolog amire fel is hívják a figyelmünket az oldalon. Ennek ellenére azt gondolom, hogy király végre egy ilyen rendszert használni és jó látni, hogy értelmes fejlesztés is történik a fővárosban. Én bízom benne, hogy az elkövetkezendő fél évben minél több alkalommal tudom majd használni és hasonló pozitív élményeket gyűjtök a BuBival kapcsolatban. Ha ez így lesz, biztos előfizető is válhat még belőlem.

2014-08-09
süti beállítások módosítása